Сензация! Двама пловдивчани направиха откритието на века, вече им звънят от цяла Европа!

Сензация! Двама пловдивчани направиха откритието на века, вече им звънят от цяла Европа! Порасналият син на Малина прилича досущ на Григор Димитров!-Снимка

Advertisement:

Идва краят на милионите пластмасови и картонени чаши за еднократна употреба, а с него и по-добри дни за планетата. Иновацията тръгва от Пловдив, където първи ще пием от новите ядливи чашки. Революционната Cupffee е 100% биоразградима „вафлена” чашка за еспресо. Тя е дело на двама млади бизнесмени от града и може да се превърне в откритието на века, пише „Марица“.

Чашката не е просто новост, а продукт, който освен че замества едновременно и чашката и бисквитката, пази природата. Създателите  Младен Джалъзов и Мирослав Запрянов са неразделни приятели. Събрало ги училището още в първи клас. Сега самите те имат по две момчета и работят в коренно различни браншове.

 „Тръгнахме с една налудничава идея. С времето създадохме 4 прототипа, направихме стотици опити и изглежда успяхме да постигнем един завършен продукт”, разказва Младен. С помощта на българска компания по техен проект вече са конструирани и машини за индустриално производство на иновативната чашка. Тя е направена изцяло от натурални зърнени продукти. Защитена е в Българско патентно ведомство и с авторско право от Библиотеката на конгреса в САЩ”, разказва Мирослав, който подхвърлил идеята още през 2002 г.  

Advertisement:

Двамата представили своята иновация преди дни, като поканили собственици на заведения и дистрибутори на кафе от Пловдив. Интересът към чашката им обаче надминал всички техни очаквания.

Сега им звънят от цяла Европа, имат вече първи кандидатури за работа и стаж, както и предложения за инвестиционна подкрепа. „Ние просто искахме да намерим в Пловдив един добър пазар за производството, което дори не е стартирало. Планираме го за пролетта на 2017-а , но заявките вече валят. Така още преди да сме започнали реалната работа, трябва да градим линия за много по-мащабен пазар”, сменят приоритетите Джалъзов и Запрянов.

Advertisement:

По официални данни в света се изпиват около 2,5 милиарда кафета за ден, почти 1/3 са в чаши за еднократна употреба, а това са стотици тонове неразградими отпадъци и хиляди изсечени дървета.

Cupffee е алтернативната чаша за топли и студени напитки. Тя не влияе върху вкуса на кафето за разлика от американския си вариант, където течността се задържа едва десетина минути в шоколадова заливка. Пловдивската чашка запазва характерната си хрупкавост и вкус при престой на напитката в нея за около 40 минути.

Advertisement:

Източник: blitz.bg